Risicobeheersing

Garantierisico

We kennen als gemeente directe borgstellingen en achtervang. Bij directe borgstellingen staat de gemeente voor geldgevers borg voor de betaling van rente en aflossing op langlopende geldleningen voor een derde partij. Deze leningen zijn veelal aangetrokken voor activiteiten in het verlengde van de gemeentelijke, publieke taak. Bij gemeenschappelijke regelingen is het risico beperkt. Ingeval van een financieel probleem zal onder andere naar taakstellingen en deelnemersbijdragen gekeken moeten worden.

Sport
De meeste risico's zitten nog steeds in de sportsector vanwege dalende inkomsten (minder leden/ consumeren), onvoldoende sparen voor de toekomst en soms ook: continuïteit in besturen. Om deze reden heeft de gemeente het garantiebeleid in 2016 ook iets verscherpt en wordt waar mogelijk in het vervolg de samenwerking gezocht met het Waarborgfonds voor de sport.

WSW
Bij indirecte garanties en borgstellingen is sprake van een achtervangpositie voor een borginstelling. Grootste is het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Gemeenten en het Rijk hebben een achtervangovereenkomst met het waarborgfonds gesloten. Op basis van deze overeenkomst kan het waarborgfonds een beroep doen op de gemeente en het Rijk wanneer zij in liquiditeitsproblemen komt. De achtervang Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) houdt in dat de gemeenten en het Rijk een belangrijke rol spelen in de zekerheidsstructuur van het waarborgfonds. Door deze structuur kunnen instellingen die bij een waarborgfonds zijn aangesloten tegen de laagste rente lenen. Bij de achtervangconstructie WSW staat het WSW bij aanspraken van banken primair zelf garant en zal zij de betalingsverplichtingen inzake de geborgde leningen van een in problemen geraakte corporatie overnemen. Als het WSW zelf onvoldoende geld heeft, dragen eerst de landelijke corporaties collectief bij. Aansluitend kan de achtervangers worden gevraagd om renteloze leningen te verstrekken, om aan de betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen. Vervolgens kan worden overgegaan tot verkoop/executie van vastgoed. WSW streeft er bij haar toezichtbeleid naar om het betaalrisico voor gemeenten maximaal 1% te laten zijn. De gemeente beschouwt het achtervang-garantierisico WSW als uiterst gering. Het saldo WSW is aangepast aan de hand van de informatie uit het tussentijds leningenoverzicht. Deze informatie is vanuit het WSW in juli 2024 via de mail ontvangen. Naast het WSW zijn er onder andere waarborgfondsen voor sport (Stichting Waarborgfonds voor de Sport, SWS) en zorg (Waarborgfonds voor de zorg, WfZ).

HVC
Bij gebrek aan actuele informatie is de stand eind 2025 van HVC ongewijzigd ten opzichte van begin 2025. In werkelijkheid zal dit anders zijn. Bij HVC verwachtte aandeelhouder Gevudo op grond van eerdere informatie een daling als gevolg van algehele aflossingen. Hier staat tegenover dat HVC inmiddels grootschalige transitieambities (warmtenetten) heeft die met schulddaling op gespannen voet staan. HVC werkt aan finale besluitvorming onder aandeelhouders voor de vergadering van december 2024 die in elk geval de komende jaren geen verdere schulddaling onder garantie inhoudt; ten faveure van het realiseren van inhoudelijke doelen bij  met name warmtelevering in een inmiddels veel groter geworden verzorgingsgebied. Warmtelevering komt via de nieuwe conceptwetgeving onder toezicht van de ACM. Over het kredietrisico kunnen wij bij -wederom- gebrek aan concrete informatie nu geen goede voorspelling doen, anders dan ons baseren op de toezegging dat HVC bij een negatieve businesscase niet op eigen houtje zal investeren. De bedrijfsresultaten en –prognoses zijn verbeterd. Daarom houden wij het kredietrisico vooralsnog op laag.

De verwachting van de ontwikkeling van de borgstellingen van Dordrecht gedurende 2024 is als volgt:

 

Bedragen x € 1.000

Vorm

Bedrag per 1-1-2025

Bedrag per 31-12-2025

% per eind 2025

Directe borgstellingen

HVC Alkmaar (getrapt via GR Gevudo)

22.591

22.591

3,3%

Coöperatie Ontwikkeling Leerpark U.A.

7.090

6.925

1,0%

Sportverenigingen en stichtingen

4.141

3.771

0,6%

                        33.823

                           33.286

4,9%

Achtervang

WSW (woningcorporaties)

                      619.761

                          652.133

95,1%

TOTAAL

                     653.583

                        685.420

100,0%

 

 

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 08:29:46 met de export van 10/22/2024 08:16:46