Projecten

Relevante ontwikkelingen in projecten

In de Begroting 2022 is op wens van de raad voor het eerst een Dashboard Agenda Dordrecht 2030 opgenomen. Dat geeft de raad twee keer per jaar een instrument om rondom die Agenda Dordt 2030 de grote hoofddoelstellingen te zien de voortgang daarop. De grote projecten geven uitvoering aan de doelstellingen die benoemd zijn in de agenda Dordrecht 2030 en in het Politiek Akkoord.

Bij aanvang van een project wordt met een raadsvoorstel aan de raad gevraagd om de kaders vast te stellen. Over de voortgang wordt gerapporteerd middels raadinformatiebrieven. Indien de scope wijzigt, er meer financiële middelen nodig zijn of er een andere reden is die het nodig maakt om de kaders te wijzigen, volgt een separaat raadsvoorstel waarin de raad wordt gevraagd deze kaders opnieuw vast te stellen. Daarnaast wordt de raad over de grondexploitaties geïnformeerd bij de jaarlijkse prognose van het grondbedrijf. De komende jaren zal intensief gewerkt worden aan het programma Stadsas (voorheen Spoorzone) om ambities onder andere op het gebied van woningbouw en werkgelegenheid waar te maken. College en raad hebben zich in de vorige raadsperiode al uitgesproken voor de groeiambitie. College en raad streven er naar om 11.000 woningen toe te voegen aan de bestaande woningvoorraad. Deze woningen zullen binnenstedelijk gerealiseerd worden. Deze groeiambitie heeft tot doel de sociaaleconomische positie van de stad te versterken en te voldoen aan de toenemende vraag naar woningen. Voor de Stadsas wordt daarom twee keer per jaar, los van de cyclische P&C producten, een voortgangsrapportage opgeleverd. Ook via de realisatiemonitor en bouwmonitor wordt de raad geïnformeerd over de stadsbrede woningbouwontwikkelingen. In 2025 worden diverse woningbouw projecten gerealiseerd. Aan de Charlotte de Bourbonstraat, de Vogelbuurt en in Stadswerven en Amstelwijck worden projecten gerealiseerd. Ook realiseren we (tijdelijke) woningen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, zodat CrownPoint beschikbaar komt voor sloop en nieuwbouw. De bouwenveloppen voor de Spuiboulevard en voor de resterende delen van Amstelwijck worden op de markt gezet en we werken verder aan de voorbereiding voor de realisatie van het Maasterras. Daarnaast ronden we studies af over de toekomst van gemeentelijke panden en welke koppelkansen daarbij mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor de panden aan de Noordendijk 248 (bij het Energieplein), Achterom 103 en diverse culturele en schoolgebouwen. De verdichtingsstudies hebben interessante inzichten opgeleverd op basis waarvan we onderzoeken of marktinitiatieven kunnen ontstaan.

Naast het bouwen van woningen wordt ingezet op 4.000 nieuwe banen. Die banenontwikkeling moet vooral terugkomen in de Westelijke Dordtse Oever/Dordtse Kil IV, Amstelwijck, de Campusontwikkeling Leerpark en de Binnenstad. De werklocaties sluiten aan bij de positieve groeiverwachtingen in de maakindustrie, logistiek, dienstverlening, zorg en de leisure/toerisme. Daarnaast wordt de komende jaren ook ruim aandacht besteed aan de gebieden rond de Tweede en Derde Merwedehavens.

In het Politiek Akkoord 2022-2026 wordt aan het bovenstaande een vervolg gegeven met nieuwe accenten. Zo zijn er vijf focuspunten benoemd:
1. Realisatie van meer betaalbare woningen in Dordrecht.
2. Forse ambities voor een duurzame en groene stad.
3. We gaan ons nog meer inzetten voor bestaanszekerheid en gelijke kansen.
4. We zetten ook deze periode in op groei van de economie en een gezonde arbeidsmarkt.
5. We zetten ons daarom in voor een veilige, leefbare en levendige stad.
Deze vijf focuspunten vormen de basis voor deze bestuursperiode waarbij we werken aan een sterke toekomst voor onze stad. Vanuit die basis geven we concreet en gericht, maar met nieuwe, ambitieuze accenten, invulling aan de Agenda 2030 die de raad in 2021 heeft vastgesteld. Onze opgaven, programma's en projecten zullen hierop gericht zijn en invulling aan geven.

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 08:29:46 met de export van 10/22/2024 08:16:46